Amennyiben eldöntötted, hogy szeretnél egy weboldalt magadnak a következő lépésed, hogy vásárolj egy tárhelyet és hozzá tartozó domain nevet. Ezzel az írással szeretnénk egy gyors segítséget adni számodra, hogy mire érdemes figyelned, és hol érdemes regisztrálnod magadnak egyet.

De mi is az a domain név és miért van rá szükségem?

Fontos, hogy megértsd ez alapján fognak rád találni a keresőben. Az internetre csatlakozó összes számítógépnek egyedi azonosítója, úgynevezett IP-címe van. A domain nevek ezeket a nehezen megjegyezhető IP-címeket teszik könnyen megjegyezhetővé, mégis egyedivé.
Jól gondoljuk meg mi is legyen a választott domain nevünk, mivel egy kellően eltalált név a keresőoptimalizálás szempontjából is meghatározó szerepet tölthet be.
Arra viszont készülj fel, hogy sok név már foglalt lesz amit kitalálsz magadnak. Rá kell szánni kis időt mire megtalálod az igazit, és el is érhető a weboldal számára. Ne idegeskedj miatta, szánj rá kis időt és hidd el meg fogod találni a neked tetszőt.

Gyors összefoglaló milyen is egy jó domain név.

A legfontosabbak között szokták emlegetni a könnyen megjegyezhetőséget. Nem mindegy, hogy a piac hogy azonosít be téged. Át tudja adni másnak is a neved, vagy el se kezdi mert kimondhatatlan hosszú, vagy számára érthetetlen. Egyesek szerint a rövid domain nevek jobban megjegyezhetőek, de rövidíteni nem szerencsés dolog.

Próbálj olyan nevet találni ami jellemző rád vagy a vállalkozásodra.
Nem elhanyagolandó dolog a konkurencia feltérképezése sem. Nézz körül a konkurensek domain nevei körül és próbálj eltérőt választani, és figyelj rá, hogy soha ne használj ékezetet!

Ha még csak gondolkodsz rajta de még ráér a vásárlása, jó praktika lehet ha akár egy kis lapra elkezded gyűjteni a neveket ami épp eszedbe jut. Hidd el, hogy ezeknek a variációiból is kisülhet egy frappáns név.
Ha viszont már eljutottál a vásárlásig, mi azt ajánljuk neked, hogy ott vásárold meg ahol a tárhelyed is lenni fog. Ez megkönnyíti és meg is gyorsítja a folyamatot. Sőt sok esetben a tárhelyszolgáltatók bizonyos csomagok megrendeléséhez ingyenes domain regisztrációt biztosítanak.

Hogy álljak neki a domain név keresésnek?

Mielőtt tárhelyszolgáltatót választanál, nézz jól körül melyik szolgáltató mit ajánl azért az árért. Lehet egyik kicsit olcsóbb, viszont a kapott szolgáltatás jóval magasabb a másik helyen. Ez általában igaz a weboldal készítésre is 🙂 Ahol feltűnően alacsony árak vannak, ott általában kiderül a végére, hogy az olcsóbb mégis drágább lett. A vállalkozásod sikere múlhat egy jó weboldal elkészítésén, és ez nem feltétlenül abban nyilvánul meg, hogy ránézek és szép vagy épp nem a legújabb design szerint van. Ennél ez jóval összetettebb folyamat, és van még mellé pár dolog ami elengedhetetlen a sikeres online jelenléthez. Erről majd valószínűleg írunk egy gyors kis ingyenes segítséget számotokra egy későbbi poszt formájában.

De kanyarodjunk vissza a domain nevedre. Találhatsz több lehetőséget ahol vásárlás előtt leellenőrizheted, hogy szabad-e a vágyott név, vagy tovább kell folytatni a keresést. Amit mi ajánlanánk számotokra, ezen a linken elérhető. Ide kattintva ingyen tudod ellenőrizni elérhető-e a kívánt domain név.
Domain név kereső

Tárhely vásárlásával kapcsolatban a következő blogbejegyzésünkből kaphattok információt.