Hogyan válasszuk ki a számunkra legjobb tárhely szolgáltatót?

 

A legjobb tárhely szolgáltatót megtalálni nem is olyan könnyű mint ahogy azt először gondolnánk. Hogy ne legyen könnyű dolgunk, tárhely szolgáltatóból is hatalmas választék van. Mielőtt lecsapnál a legolcsóbbra, kérlek olvasd el rövid összefoglalónkat, ugyanis az ár mellett a legfontosabb, hogy alkalmas legyen arra amire használni szeretnéd.

Pár felkérés érkezett már hozzánk weboldal készítésre, ahol előre adott volt a tárhely és domain. Volt már példa olyanra is ahol, sajnos újra kellett kezdeni az egész regisztrációs folyamatot, mert teljesen alkalmatlan volt dinamikus weboldal kezelésére. Ha te szeretnéd rendezni a tárhelyed vásárlását, segítünk tisztázni pár dolgot, hogy megtaláld a számodra legjobb tárhely szolgáltatót.

 

Összegyűjtöttünk számodra pár szempontot, amit jó ha mérlegelsz választás előtt.

 

1. Fontos a tárhely mérete?

 

Fontos, hogy tárhelyeden elegendő hely legyen. Maga a WordPress is foglal helyet, és minden amit csak később feltöltesz rá. Mint képek, videók, használt bővítmények, létrehozott bejegyzéseid stb… ezek mind-mind helyet foglalnak. Ha sok fotót szeretnél megjeleníteni oldaladon, számolnod kell vele, hogy a képek miatt nagyobb tárhelyre lesz szükséged. Ezek pedig általában plusz költséget jelentenek. Sokat teszel tárhelyed méretének megóvásáért, ha képeidet feltöltés előtt optimalizálod. Nem töltesz fel több Mb méretben, és indokolatlan nagy felbontásban. Törekedj képeid méretét 100 KB alá vinni.

Mivel tudjuk, hogy az ár is fontos tényező, így amennyiben csak pár oldalas bemutatkozó, céges weboldalra van szükséged, szerintünk kezdésnek egy 1GB tárhely is megfelelő lehet számodra, és ezeknek még az éves díja is elenyésző.

Amennyiben menet közben elfogy a felhasználható helyed nem kell megijedni, minden további nehézség nélkül átléphetsz egy magasabb kategóriába. Természetesen kicsit több havi költségért.

 

2. Létezik adatbázis?

 

Amelyik tárhelyhez nem jár adatbázis, azt kerüld el messzire. Ezek az oldalak alkalmatlanok számodra, hogy akár WordPress, vagy akár egyedi fejlesztésű oldalt tudj rajta kezelni. Még a nagyon régi időkben, mikor létjogosultsága volt egy statikus oldalnak is, azoknak megfelelő lehetett, de napjainkban alap, hogy egy oldal dinamikus. Ehhez pedig adatbázis szükséges, amiben a tárhelyeden lévő adataid tárolódnak majd. A legjobb tárhely szolgáltatóknál az sincs kikötve hány adatbázist hozhatsz létre. Sajnos van több szolgáltató, aki az olcsóbb csomagajánlatában egyetlen adatbázis létrehozását engedélyezi.

Amennyiben szeretnénk aldomaint is létrehozni, ezeken a tárhelyeken már nehézkesebb lenne. Megoldható így is, hogy közös adatbázis használjanak, de ezt mi nem javasoljuk. Ha mégis így szeretnéd, arra figyelj, hogy a meglévő oldalad atbázisától eltérő prefix-et használj.

Viszont a legjobb tárhely az, ahol több adatbázis is elérhető. Amennyiben biztos vagy benne, hogy számodra nem fog kelleni több adatbázis, akkor nyugodtan hagyd ezt az ajánlást figyelmen kívül. Egy kisebb bemutatkozó oldalnak bőven elég ha egy adatbázis van a tárhelyhez rendelve. Általában itt is igaz, hogy tudsz vásárolni mellé másikat ha úgy adódik.

 

3. Létezik cPanel admin felület a tárhelyhez?

 

Számodra igen fontos, hogy olyan tárhely szolgáltatót válassz, ami cPanel admin felülettel rendelkezik. Ugyanis itt fogod tudni kezelni az oldalad techinaki beállításait, mint pl. adatbázist létrehozni, aldomaint létrehozni, átirányítást végezni ha úgy adódik, FTP elérést, e-mail fiókokat kezelni, stb…

 

4. Biztosítanak biztonsági mentéseket?

 

Egy jó tárhely szolgáltató bizonyos alkalmanként automatán készít biztonsági mentést honlapodról. A legjobb tárhelyek viszont napi mentést is végezhetnek. Ennek akkor van jelentősége, ha egy estleges sikeres weboldal támadás után vissza kellene állítani az utolsó tartalmat. Természetesen ezeket a mentéseket te magad is el tudnád végezni, de ha elfelejted és épp akkor történik valami, akkor az egész addigi oldalad akár el is veszhet.

Ha most arra gondolsz, hogy minek ez, mi történhet? Nem is csinálok én semmit az oldalamon, akkor tévedsz. Sajnos minden honlap ami a világhálóra kikerül az ki van téve támadásoknak, és támadások folyamatosan vannak. Elég egyszer bejut valaki és törli az adatbázisod tartalmát, ha nincs biztonsági mentésed mehet a levesbe az egész eddigi oldalad. Természetesen itt már a védelem is szóba kerül mint rendkívül fontos elem, de arról majd később írunk egy kis összefoglalót. Most a lényeg, hogy legyen mindig egy biztonsági mentés!

 

5. Elég gyors a kiszolgáló sebessége?

 

Törekedjünk a tárhely sebessége megfelelő legyen. A weboldalad betöltési sebességét nagyban befolyásolja. Számodra pedig azért fontos ez, mert senki nem szeret várni. Egy lassan betöltődő oldalról a felhasználók igen nagy százaléka elmegy mielőtt látták volna a tartalmat. Ez akár súlyos veszteségeket is okozhat számodra. Szeretik hangoztatni, hogy egy jó weboldal 1mp alatt betölt, a valóságban viszont elég nehéz ezt az értéket elérni egy összetettebb oldalnál. Természetesen törekedni kell rá, de ne ezt vegyük szent írásnak. Általánosságban elmondható, hogy maximum 3 mp betöltődésig még várnak, de efelett igen nagy százaléka a látogatóknak távozik az oldalról.

Na de honnan is tudnád leellenőrizni a szerver sebességét?

Ezen az oldalon nincs más dolgod mint weboldalad url címét megadnod. Szerver sebesség mérés

A sebességen túl figyeljünk még a szerver garantált elérhetőségére is. A legjobb tárhely szolgáltatók 99.9% elérhetőséget garantálnak.

 

6. Létezik support a tárhelyemhez?

 

Hát ez ismét egy nagyon fontos szempont kell legyen. Több esetben felmerülhet egy probléma, és nem mindegy, hogy akár hetekig nem működik az oldalad amivel vevőket vagy felhasználókat veszítesz, vagy akár hétvégén, éjjel elérhető valaki aki segít. A legjobb tárhelyszolgáltatók 24 órás ügyfélszolgálatot ajánlanak.

Nekünk két tárhelyben van pozitív tapasztalatunk. Az egyik a hostinger.hu. Nem a legolcsóbbak, de számunkra ők tökéletesek. Volt olyan amikor vasárnap hajnal 1 kor írtunk valamiért, és még mi is csodálkoztunk rajta, hogy egyből válaszoltak.

A másik ilyen tárhely szolgáltató a tarhelypark.hu. Itt az árak kicsit barátságosabbak 🙂

 

7. Ingyenes tárhelyet soha!

 

Előnye, hogy ingyenes, és itt be is fejeztük a felsorolást 🙂 Hátránya viszont annál több van. Ingyen tárhelyhez nem jár saját domain, és ilyen viccesen fog kinézni: cegedneve.tarhelyedneve.hu. Ezáltal induló vállalkozásod eleve hátránnyal kezd. Teljesen nevetségesnek és komolytalannak fogják gondolni, hisz ez a cím azt sugallja annyira sem veszed komolyan vállalkozásod, hogy évi kb 5000-9000 forintot rákölts.

Domain név választásával kapcsolatban összeállítottunk már egy kis segítsége, melyet itt olvashatsz. Hogyan válasszunk domain nevet?

Adataid egyáltalán nincsenek biztonságban, és megvan a veszélye annak is, ha úgy döntenek leállnak, egyik napról a másikra az oldalad eltűnik örökre.

Oldalad biztosan tele lesz bosszantó reklámmal. Még az is megeshet, hogy épp a konkurencia reklámja fog nálad megjelenni, vagy rosszabb esetben egy viagra reklám.

Ha bármi problémád adódna support nemigazán szokott lenni.

Még sorolhatnánk több tényezőt is, de ezeket tartjuk a legfontosabb kérdéseknek. Nyugodtan nézz szét, hasonlítsd össze a tárhelyeket és válaszd a számodra legjobb tárhely szolgáltatót.

 

Még szeretnénk pár dolgot megemlíteni, ami hasznos lehet számodra. A legjobb tárhely szolgáltatók rendelkeznek még pár szóra érdemes dologgal.

 

  • Létezik a tárhelyhez ingyenes SSL tanúsítvány?
  • Vállalnak pénzvisszafizetési garanciát?
  • Létezik egykattintásos alkalmazás telepítés?

Ha tőlünk rendelsz weboldalt, mi a Tárhelypark -nál ajánljuk tárhelyed megvételét, és segítünk kiválasztani a számodra optimális méretű csomagot.

 

Nézd meg munkáinkat, és ha tetszik amit látsz keress minket